Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ Π.Ε.Θ. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ




Σε όσους ζουν και κινούνται στο χώρο της εκπαίδευσης θεολόγους ή μη , είναι γνωστές οι αντιρρήσεις και οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από εκπαιδευτικούς της τάξης ,από διευθυντές σχολικών μονάδων αλλά και σχολικούς συμβούλους θεολόγων για την εγκύκλιο που έστειλε πρόσφατα στα σχολεία το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του θέματος των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά.Για όποιον την αγνοεί να αναφέρουμε ότι μεταξύ των άλλων η "εμπνευσμένη" εκείνη επιστολή του Δ.Σ. ζητούσε από τους θεολόγους να"πληροφορήσουν"  την Π.Ε.Θ. για τους διευθυντές σχολικών μονάδων που "παρανομούν"...συγκεκριμένα έλεγε:"σας καλούμε να αποστέλλετε ηλεκτρονικά (petheol@gmail.com) οποιαδήποτε στοιχεία για περιστατικά που αντιμετωπίζετε ή υποπίπτουν στην αντίληψή σας [2] σχετικά με φαινόμενα χορήγησης παράνομων απαλλαγών από Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, κατά παράλειψη συμμόρφωσης προς την ελληνική νομολογία αλλά και κατά παρερμηνεία της ισχύουσας Εγκυκλίου[3]."

Δε μπήκαμε στον κόπο να τη σχολιάσουμε τότε και γραπτά μήπως θεωρηθεί ότι παρεμβαίνουμε στα θέματα του άλλου συλλόγου θεολόγων.Η ιδιότητά μας ,ως Προέδρου του ΚΑΙΡΟΥ δυστυχώς, δεν αφήνει περιθώρια  έκφρασης της γνώμης πάντα.
Σήμερα στο διαδίκτυο μας περίμενε μια ευχάριστη θεολογική έκπληξη.Διαβάσαμε την ανακοίνωση του πλέον δραστήριου παραρτήματος της Π.Ε.Θ.,αυτού της Πάτρας, στην οποία φαίνεται πεντακάθαρα μια διαφορετική αντίληψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απαλλαγών από εκείνη του Δ.Σ .Μεταξύ των άλλων η ανακοίνωση αναφέρει:"η χορήγηση υπηρεσιακών στοιχείων ή προσωπικών δεδομένων στην Π.Ε.Θ. ή οπουδήποτε αλλού συνιστά καταφανώς παράνομη πράξη εκ μέρους των συναδέλφων και αποτελεί ίσως τον πλέον αντιπαιδαγωγικό τρόπο αντιμετωπίσεως του προβλήματος, αλλά και αντίκειται στο ορθόδοξο ήθος, όπως και στο πνεύμα της εν Χριστώ αγάπης και ελευθερίας. Ο έλεγχος του ορθοδόξου φρονήματος για την χορήγηση ή μη απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών σε μαθητές, εκτός του ότι αποτελεί υπέρβαση της αρμοδιότητας του διδάσκοντος βρίσκεται έξω από την παιδαγωγική και θεολογική του ιδιότητα. "
Συγχαίρουμε τους  συναδέλφους για τη δημοσιοποίηση αυτού του κειμένου για τις επισημάνεις τους και για το θεολογικό τους ήθος.Ελπίζουμε από την ποιότητα του προβληματισμού τους να ωφεληθούν οι "ανώτεροί" τους στην Π.Ε.Θ. για το καλό του μαθήματος.



Ακολουθεί το κείμενο του Παραρτήματος της Π.Ε.Θ. Πατρών:

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Π.Ε.Θ. ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Πανελλήνιος Ένωσις Θεολόγων                    Πάτρα 31/10/2014
          Παράρτημα Πατρών                           Αριθ.Πρωτ.:11/2014
                Μιαούλη 68

 

                                        Προς το Διοικητικό Συμβούλιο
                                        της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων
                                        Χαλκοκονδύλη 37
                                        Αθήνα

 

  Αγαπητοί Συνάδελφοι,

   Αναφορικά με την υπ' αριθμ. 155/3-10-2014 ανακοίνωσή σας που αφορά στη συγκέντρωση στοιχείων για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών, το Τοπικό Παράρτημα της Π.Ε.Θ. Πατρών σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία έλαβε χώρα στις 30/10/2014, αποφάσισε ομόφωνα ότι το περιεχόμενό της δεν εκφράζει το σύνολο των μελών του και γι'αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή, ούτε πολύ περισσότερο να εφαρμοστεί από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Το Δ.Σ. και τα μέλη του Παραρτήματος της Π.Ε.Θ. Πατρών θεωρούν ότι η Π.Ε.Θ. δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου νομιμότητας εφαρμογής της υπ. αριθμ. 133099/Γ2/19-09-2013 Εγκυκλίου του ΥΠΑΙΘ, ενώ η απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, παρόλο που είναι δεσμευτική για τη Διοίκηση, δεν έχει προσλάβει ακόμη νομική ισχύ, καθότι δεν έχει υιοθετηθεί και συμπεριληφθεί το περιεχόμενό της σε σχετική Εγκύκλιο από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.

   Πέραν αυτών όμως, η χορήγηση υπηρεσιακών στοιχείων ή προσωπικών δεδομένων στην Π.Ε.Θ. ή οπουδήποτε αλλού συνιστά καταφανώς παράνομη πράξη εκ μέρους των συναδέλφων και αποτελεί ίσως τον πλέον αντιπαιδαγωγικό τρόπο αντιμετωπίσεως του προβλήματος, αλλά και αντίκειται στο ορθόδοξο ήθος, όπως και στο πνεύμα της εν Χριστώ αγάπης και ελευθερίας. Ο έλεγχος του ορθοδόξου φρονήματος για την χορήγηση ή μη απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών σε μαθητές, εκτός του ότι αποτελεί υπέρβαση της αρμοδιότητας του διδάσκοντος βρίσκεται έξω από την παιδαγωγική και θεολογική του ιδιότητα.

   Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε θερμά όπως προβείτε στην άμεση ανάκληση της ανωτέρω ανακοινώσεως και προτείνετε άλλους τρόπους ορθής και σύννομης αντιμετωπίσεως του προβλήματος.   

 

 

                                       Για τη Δ.Ε.

 

         Η Πρόεδρος                                              


Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη             Γραμματέας: Φώτιος Πέρρας


Τα Μέλη
 Ταμίας: Ελένη Τσάκωνα  
                                                        Σύμβουλος: π.Κων/νος -
                                                        
Kανέλλος-Φερτάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...