Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Αναζητώντας την ισότητα και την ελευθερία στην Κατασκήνωση του Συνδέσμου Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος




       Την ισότητα και την ελευθερία που πηγάζει από την πίστη στον Χριστό αναζήτησαν διαλογικά και ως κοινότητα οι 55 συμμετέχοντες της ετήσιας συνάντησης νέων που φιλοξένησε για μια ακόμα χρονιά η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού και ο Σύνδεσμος Νέων της οικίας Μητρόπολης, από τις 16 - 22 Αυγούστου 2014. Η επιτυχημένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις κατασκηνώσεις του Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου, προσκάλεσε τους συμμετέχοντες που προέρχονταν από αρκετές πόλεις και Μητροπόλεις της χώρας, σε μια αλληλογνωριμία με κεντρικό θέμα «Η ισότητα και η ελευθερία, οι θεμέλιοι λίθοι του δυτικού πολιτισμού μέσα από το πρίσμα της Ορθοδοξίας».
       Οι νέοι της Μητρόπολης Δημητριάδος, σκεπτόμενοι τις καθοριστικές για το μέλλον προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή οικογένεια και διερωτώμενοι για τη σταθερότητα των θεμελίων του ευρωπαϊκού πολιτισμού, με ακρογωνιαίους λίθους την ισότητα και την ελευθερία, προσκάλεσαν τους συνομηλίκους τους σε μια από κοινού αναζήτηση της προσφοράς που η Ορθόδοξη πίστη και παράδοση μπορεί και πρέπει να έχει σήμερα.
       Αρωγοί σε αυτή την αναζήτηση των συμμετεχόντων, στάθηκαν οι ομιλίες-παρεμβάσεις τριών προσώπων, που σε πνεύμα ισότητας, κατέθεσαν τις απόψεις τους, προεκτείνοντας τον νεανικό προβληματισμό και σε νέες οδούς σκέψεις.
       Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στο εναρκτήριο καλωσόρισμά του, προσκάλεσε τους νέους να δουν τους συνανθρώπους τους πέρα από τα στεγανά που καλλιεργεί ο φόβος προς το διαφορετικό. Τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της, καθώς οι τρέχουσες διασπαστικές συγκυρίες στην Ευρώπη, διαταράσσουν και την αρμονική σχέση των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών. Μάλιστα, τους κάλεσε να διδαχθούν από την ελπιδοφόρα εμπειρία της Ορθόδοξης ενότητας, έτσι όπως αυτή άνθισε κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και μέσα από τη συνεργασία των κατά τόπους Ορθοδόξων νεολαιών, όπως και ο ίδιος τη βίωσε. Ζήτησε από τους νέους να ανακαλύψουν στο πρόσωπο της Παναγίας, το αιώνιο πρότυπο ανοιχτής καρδιάς, που με πλήρη ελευθερία και χαρά απαντά θετικά στην πρόσκληση του Θεού για την εσχατολογική επίτευξη της ουράνιας βασιλείας στο εδώ και τώρα.
Τη σκυτάλη στην ανάπτυξη του προβληματισμού παρέλαβαν δυο κληρικοί που έγιναν γνωστοί στο νεανικό και όχι μόνο κοινό, χάρη στην διάδοση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ο π. Ανδρέας Κονάνος από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσα από τον λόγο του παρουσίασε πτυχές της ελευθερίας στις διαπροσωπικές σχέσεις. Κεντρικός άξονας της σκέψης του, ήταν η ρόλος της πίστης ως μοναδική πλήρη απάντηση στην ανθρώπινη αβεβαιότητα, που πηγάζει από τη διαρκή ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση και ετεροεπιβεβαίωση. Σε μια εποχή που ο άνθρωπος βιώνει τη διαρκή ανασφάλεια, η πραγματική ευτυχία γεννιέται στη ζωή όσων «ξεκολλούν από τις υλικές σιγουριές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, και «μπορούν να ρέουν μαζί με τη ζωή». Η κοινωνία ελευθερίας οικοδομείται, όταν επιτρέπουμε στο συνάνθρωπο την εσωτερική απελευθέρωση, σε πλαίσιο άνευ όρων αποδοχής, κατά το αγαπητικό πρότυπο του Ιησού Χριστού.
Για την υπαρξιακή προοπτική της ισότητας ως αναζήτηση της πληρότητας έκανε λόγο ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. Λίβυος), κληρικός της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας. Για τον π. Χαράλαμπο, το καθολικό αίτημα για ισότητα ενυπάρχει εγγενώς μέσα στη ψυχή του ανθρώπου, ως δημιούργημα του Θεού. Σε σχέση με τις υπαρκτές τάσεις θρησκευτικού ναρκισσισμού και πνευματικής αλαζονείας, που διαμορφώνουν συνθήκες ανισότητας, πρόβαλε ως θεραπεία τη σημαντικότητα του ευχαριστιακού βιώματος που πραγματώνεται μέσα στην Εκκλησία ως τόπο συνάντησης προσώπων. Σε έναν κόσμο που μέσα από ιδεολογίες και ρεύματα επιχειρεί μέχρι και σήμερα την «επίτευξη» της κοινωνικής ισότητας μέσω της άνωθεν επιβολής της, η Ορθόδοξη κατανόηση εμβαθύνει στην οντολογική διάσταση της ανισότητας που συνίσταται στην ανθρώπινη φθαρτότητα και κτιστότητα.      
Ο πλούτος των νοημάτων που ανέπτυξαν οι ομιλητές, εκφράστηκε και στις πολύωρες ανοικτές συζητήσεις που ακολούθησαν την κάθε εισήγηση, αλλά και στην ολομέλεια της συνάντησης.
Η πνευματική εμπειρία των ομιλητών αλλά και του υπευθύνου του Συνδέσμου Νέων της  Μητρόπολης μας π. Χρίστου Χαχαμίδη μας βοήθησε να εμβαθύνουμε στην αξία της ποικιλίας των χαρισμάτων που βιώνουμε στην Εκκλησία μέσα σε ένα πλαίσιο όχι πνευματικής αυτοϊκανοποίησης αλλά ελεύθερης και ισότιμης κοινωνίας τους. Οι νέοι καλούμαστε να κατανοήσουμε την οικουμενική διάσταση της ανθρώπινης αμαρτίας και μετάνοιας, που έχουν αναφορά και επίδραση σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε ένα πρίσμα εσχατολογικό, όπου η σωτηρία δεν νοείται ατομικιστικά αλλά συλλογικά, καλούμαστε να βιώνουμε την ευχαριστιακή κοινότητα και σε επίπεδο οικογενειακό και σε επίπεδο κοινωνικό με διάθεση αγωνιστικότητας και συμμετοχικότητας.

Σύνδεσμος Νέων Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...