Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Παγκρήτια θεολογική διημερίδα : "1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων: Η σημασία του στην εποχή μας"



Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου προγραμματίζει παγκρήτια θεολογική διημερίδα, με θέμα "1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων: Η σημασία του στην εποχή μας", στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στις 22-23 Νοεμβρίου 2013.
Παρακάτω ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση - πρόσκληση προς τους Θεολόγους της Κρήτης του Δ.Σ. του Συνδέσμου:
Κατά το τρέχον έτος 2013 συμπληρώνονται 1700 χρόνια από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων, γνωστού και ως Διατάγματος της Ανεξιθρησκίας. Με την προτροπή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου γίνονται ανά τον κόσμο ποικίλες εκδηλώσεις τόσο για να τιμηθεί η ιστορική επέτειος όσο και να τονισθεί η σημασία της στην εποχή μας.
Με ιδιαίτερη χαρά, σας ανακοινώνουμε τη διοργάνωση διήμερης θεολογικής διημερίδας/συνεδρίου, με θέμα “1700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων: Η σημασία του στην εποχή μας”,  η οποία θα γίνει στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, στις 22-23 Νοεμβρίου 1013, σύμφωνα με το συνημμένο πρόγραμμα.
Η διημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, ύστερα από ευγενική πρόταση και πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.
Έχουμε ζητήσει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για τη συμμετοχή των θεολόγων εκπαιδευτικών, με απουσία μιας ημέρας από τα σχολικά καθήκοντα (Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013), σε συνεργασία με τη Δ/νση του σχολείου τους.
Βασικοί στόχοι της διημερίδας είναι:
  1. Να μελετήσουμε τις ιστορικές παραμέτρους του επετειακού γεγονότος.
  2. Να αναζητήσουμε διαστάσεις των σχέσεων θρησκείας, πολιτικής και κοινωνίας.
  3. Να εξετάσουμε την προβληματική σύγχρονων ζητημάτων θρησκευτικής συνείδησης και θρησκευτικής έκφρασης.
  4. Να ενημερωθούμε για ευρωπαϊκές πολιτικές ως προς την προαγωγή και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας.
  5. Να διερευνήσουμε την έννοια της θρησκευτικής ελευθερίας στο μάθημα των Θρησκευτικών.
  6. Να μελετήσουμε διαστάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα του σήμερα.
Τις κύριες εισηγήσεις έχουν κληθεί να παρουσιάσουν ειδικοί εισηγητές από τον χώρο της ακαδημαϊκής έρευνας, της πολιτικής και της εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...