Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ανδρέας Αργυρόπουλος: Καθηγητά Ρεράκη,Οι σχολικοί σύμβουλοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ







"Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αγαπητοί μου με το θέμα των σχολικών συμβούλων, γιατί; γιατί οι σχολικοί σύμβουλοι επελέγησαν από τα πρόσωπα τα συγκεκριμένα που ήσαν οι ίδιοι που έφτιαξαν το πρόγραμμα, το πιλοτικό αυτό. Καταλαβαίνετε ,αφού οι ίδιοι τους επέλεξαν, τους δίνουν και τη γραμμή, όποιος δεν την ακολουθεί, παίρνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει σύμβουλος, καταλαβαίνετε λοιπόν που πάει ...και τώρα προσέξτε πάει και παρακάτω, προσέξτε εάν οι σύμβουλοι έχουν πάρει αυτή τη γραμμή ποιος θεολόγος θα τολμήσει να "παρανομήσει" και να μην τηρήσει αυτό το πρόγραμμα τους που οι ίδιοι οι σύμβουλοι έχουν πάρει γραμμή να το τηρήσουν...αν τολμήσει ο θεολόγος τώρα στις αξιολογήσεις που θα γίνουν, που θα τις κάνει ο διευθυντής και ο σύμβουλος καταλαβαίνετε τι βαθμό θα πάρει και τι αξιολόγηση θα έχει. Από παντού είναι δεμένο το πράγμα γι' αυτό η μόνη λύση για το πρόγραμμα είναι απόσυρση."Αυτά τόνισε μεταξύ των άλλων ο καθηγητής Ρεράκης στην ημερίδα για το Μάθημα των Θρησκευτικών που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με θέμα "Το μάθημα των Θρησκευτικών στον καιρό της πανθρησκείας".
        Είναι γνωστό ότι ο καθηγητής Ρεράκης έχει "ξεφύγει" τελείως το τελευταίο διάστημα. Το περιεχόμενο πολλών ομιλιών ή τοποθετήσεών του  είναι πολλές φορές  απόλυτα προσβλητικό για πρόσωπα του θεολογικού κόσμου, που μπορεί να διαφωνεί μαζί τους, δε μπορεί όμως να μην υπολογίζει την προσφορά τους στην Εκκλησία ,τη θεολογία και στο μάθημα των Θρησκευτικών. Ανάμεσα σε αυτούς που στοχοποιήθηκαν από τον καθηγητή Ρεράκη ήταν και οι σχολικοί σύμβουλοι των θεολόγων. Το παραπάνω κείμενο που δημοσιεύουμε είναι σαφές. Προσπάθησα πολύ να μην απαντήσω στα λεγόμενά του χάριν της ΕΝΟΤΗΤΑΣ του θεολογικού κόσμου, την οποία θεωρώ απόλυτα αναγκαία αυτό το διάστημα. Οι συνεχείς όμως προκλήσεις εκ μέρους του σε βάρος  οιουδήποτε διαφωνεί μαζί του  δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Είναι γνωστό ότι η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός.
        Καθηγητά Ρεράκη, δεν γνωρίζω με τι όρους λειτουργείτε  στη ζωή σας, δηλαδή κατά πόσο σας είναι οικείο "να σε επιλέγουν κάποιοι (για μια θέση) και μετά να σου δίνουν γραμμή την οποία εσύ ακολουθείς για να μη χάσεις τη θέση σου" αλλά για μένα και για πολλούς σχολικούς συμβούλους θεολόγων είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ. Και ο γράφων  και άλλοι συνάδελφοί του όταν χρειάστηκε πήραν θέση κόντρα σε πολιτικές επιλογές χωρίς να υπολογίσουν κανένα κόστος. Το ίδιο έκαναν και άλλοι που άσκησαν ιδιαίτερα αυστηρή κριτική στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά. Αυτοί άραγε σε ποια κατηγορία εντάσσονται σύμφωνα με τα κριτήριά σας;
Οι σχολικοί σύμβουλοι, όσους τουλάχιστον γνωρίζω καλά, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ. Δεν έχουν ανάγκη τη θεσούλα για για να αποκτήσουν κύρος. Είναι πρόσωπα που δίνουν δίνουν κύρος στο ΘΕΣΜΟ. Υπάρχουν και άνθρωποι καθηγητά Ρεράκη, που δεν ζουν για  μια θέση, αλλά ζουν για να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, ζουν για να προσφέρουν, να μοιραστούν. Είχαμε Πανεπιστημιακούς δασκάλους που μας τα δίδαξαν αυτά. Το Ματσούκα, το Στογιάννο, το Νησιώτη, τον Αναστάσιο Αλβανίας και πολλούς άλλους δεν τους αγάπησαν οι φοιτητές της Θεολογίας επειδή κατείχαν κάποια θέση, αλλά για αυτό που ήταν στη ζωή τους και για το ήθος που δίδαξαν «έργω και λόγω»!
Οι σχολικοί σύμβουλοι δεν επελέγησαν όπως λανθασμένα αναφέρετε" από τα πρόσωπα τα συγκεκριμένα που ήσαν οι ίδιοι που έφτιαξαν το πρόγραμμα, το πιλοτικό αυτό. Καταλαβαίνετε ,αφού οι ίδιοι τους επέλεξαν, τους δίνουν και τη γραμμή, όποιος δεν την ακολουθεί, παίρνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει σύμβουλος".
       Μας επέλεξε το Συμβούλιο Επιλογής Σχολικών Συμβούλων, στο οποίο συμμετείχε  ένας  θεολόγος, και μέλος της επιτροπής του προγράμματος, ο κ. Γιαγκάζογλου. Μη μπείτε στον κόπο να μιλήσετε για πριμοδότηση των φίλα προσκείμενα στο πρόγραμμα υποψηφίων σχολικών συμβούλων γιατί..θα απογοητευτείτε. Τα υπάρχοντα δεδομένα (βλ. βαθμολογία συνέντευξης) μόνο αυτόν τον ισχυρισμό δεν επαληθεύουν…
      Περίμενα καθηγητά Ρεράκη, ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος να σέβεστε τους θεσμούς. Αλήθεια, έτσι λειτουργείτε στο Πανεπιστήμιο; Εκλέγετε ανθρωπάκια που" τους δίνουν και τη γραμμή, όποιος δεν την ακολουθεί, παίρνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ...ανέβει ψηλότερα;"
Με λύπη διάβασα ότι στο Συνέδριο που ετοιμάζετε θα συμμετάσχουν μεταξύ των άλλων Σχολικοί Σύμβουλοι του Μαθήματος των Θρησκευτικών. Ήθελα πολύ να γνωρίζω αν συμφωνούν μαζί σας στη γνώμη που έχουν για τους συναδέλφους τους. Θα ήθελα πολύ να πάρουν θέση επίσημα. Άραγε συμμερίζονται την άποψή σας; Θεωρούν και τους εαυτούς τους «πιόνια» του Συμβουλίου επιλογής τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...