Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Γιαννιτσά: «ναζισμός και χριστιανισμός δεν συνάδουν!»




Πρωτοποριακή εκδήλωση ενάντια στον νεοναζισμό με τη συμμετοχή της Μητρόπολης Πέλλας.


Ρεπορτάζ από τα Γιαννιτσά για το AntinaziZone, του Φοίβου- Σταύρου Μακρίδη και της Μαρίας Παπαδοπούλου


Άλλη μία μαζική εκδήλωση του Αντιφασιστικού Μετώπου Γιαννιτσών



Την Κυριακή 10 Μάρτη το Αντιφασιστικό Μέτωπο Γιαννιτσών[i] οργάνωσε τη δεύτερη μαζική εκδήλωσή του με θέμα «Ναζισμός και Χριστιανοί». Στους συνδιοργανωτές ήταν η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος», η Β’ ΕΛΜΕ Πέλλας κι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών.



Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά πανελλαδικά που συμμετέχει επίσημα μία μητρόπολη σε αντιφασιστική εκδήλωση. Αυτό φαίνεται να ενοχλεί ορισμένους ακροδεξιούς κύκλους, όπου θέλουν την Εκκλησία να μην παίρνει θέση ενάντια στην άνοδο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.


Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο θεολόγος Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, διευθυντής του περιοδικού «Σύναξη». Παρότι η εκδήλωση καθυστέρησε να ξεκινήσει μιάμιση ώρα, την εισήγηση του Παπαθανασίου παρακολούθησαν πάνω από 100 άτομα. Ο Παπαθανασίου καταπιάστηκε κυρίως με το νόημα του Ευαγγελίου, που είναι «από την αρχή μέχρι το τέλος ένα κείμενο ενάντια στον ρατσισμό κι όσα πρεσβεύει ο ναζισμός». Σε πολλά σημεία αναφέρθηκε συγκεκριμένα ενάντια στη Χρυσή Αυγή, είτε αποκαλύπτοντας τη ναζιστική της ιδεολογία, είτε το «πλούσιο παγανιστικό της παρελθόν».


Ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου



Ανάμεσα σε άλλα, ο Παπαθανασίου τόνισε:
· «Ο Χριστιανισμός πρεσβεύει μια οικουμενικότητα, η οποία δεν εκφράζεται στις εθνικιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις του νεοναζισμού. Η Εκκλησία δεν μπορεί να ‘ναι ένα εθνικό ίδρυμα».
· «Όλοι οι άνθρωποι είναι εικόνα του Θεού. Βλασφημία είναι η αδικία κι ο ρατσισμός απέναντι σε άνθρωπο λόγω διαφορετικής θρησκείας κι εθνικότητας».
· «Ο Θεός με την ενσάρκωσή του είναι ένας μετανάστης, που γεννήθηκε σε στάβλο κι ήταν στο περιθώριο».
· «Ο Χριστός ως «ξένος» δίνει το όνομά του στους ανθρώπους, που η ιστορία τους αφήνει ανώνυμους».



Η εκδήλωση ήταν μία ακόμα δυνατή αντιφασιστική κίνηση στην καρδιά της πόλης των Γιαννιτσών. Αυτές οι πετυχημένες εκδηλώσεις και δράσεις δεν περνούν απαρατήρητες από τη Χρυσή Αυγή, η οποία έχει αρχίσει να στοχοποιεί μέλη και συνεργάτες του Αντιφασιστικού Μετώπου Γιαννιτσών[ii].

Αμέσως μετά την εκδήλωση, μάλιστα, στον κεντρικό πεζόδρομο των Γιαννιτσών, μοιράστηκε το κείμενο- καταγγελία ενάντια στο στέλεχος της Χρυσής Αυγής Πέλλας, Θοδωρή Χλωρίδη[iii].

Η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν μαζική. Το μήνυμα ξεκάθαρο. Ο ναζισμός κι η Χρυσή Αυγή δεν ταιριάζουν με τα πραγματικά μηνύματα αγάπης κι ανθρωπισμού του χριστιανισμού!


[i] Δείτε εδώ: www.facebook.com/antiphasistikometopogiannitson
[ii] Δείτε την καταγγελία του Αντιφασιστικού Μετώπου Γιαννιτσών
[iii] «Καταγγέλω τον Χρυσαυγίτη Θοδωρή Χλωρίδη», antinazizone.blogspot.gr, 3/3/13, http://antinazizone.blogspot.gr/2013/03/blog-post_3.html




http://antinazizone.blogspot.gr/2013/03/blog-post_2857.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...