Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ανδρέας Αργυρόπουλος:Απολογισμός και Αποχαιρετισμός



Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

 Ύστερα από τέσσερα και πλέον χρόνια παρουσίας μου-με την ιδιότητα του Σχολικού Συμβούλου των Θεολόγων στο Βόρειο Αιγαίο -νιώθω την ανάγκη να κάνω ένα μικρό απολογισμό και να σας ευχαριστήσω γι’ αυτά που ζήσαμε μαζί.
Πιστεύοντας ότι η θέση του Σχολικού Συμβούλου είναι στο πλευρό του μαχόμενου συναδέλφου επισκέφθηκα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, το σύνολο των σχολείων  και των εννέα νησιών της Περιφέρειάς μου, πολλά δε εξ αυτών κατ' επανάληψιν. Κατά τις  επισκέψεις μου είχα ουσιαστικές συναντήσεις συνεργασίας και με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των σχολείων  τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω. Σε αρκετά σχολεία είχα τη χαρά να μοιραστώ τους προβληματισμούς και τις αγωνίες μου με τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων . Οι εμπειρίες που απεκόμισα ,ιδιαίτερα από τις επισκέψεις μου στα μικρότερα νησιά ,αλλά και η αγάπη που εισέπραξα δεν ξεχνιούνται εύκολα.

Θεωρώντας σοβαρότατο το ρόλο του Σχολικού Συμβούλου  στο ζήτημα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και εκτιμώντας ότι η διαρκής ανατροφοδότηση του εκπαιδευτικού συμβάλλει  στην αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης πραγματοποίησα τις ακόλουθες δράσεις :

α) Οργάνωσα περισσότερες από 20  επιστημονικές ημερίδες και επιμορφωτικές συναντήσεις ,σε συνεργασία με τις θεολογικές ενώσεις αλλά και σχολεία της Περιφέρειας ,στα τέσσερα μεγαλύτερα νησιά του Βορείου Αιγαίου.( Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λήμνος) Εισηγητές πλην εμού, σε αυτές ήταν στελέχη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Πανεπιστημιακοί και Εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αυξημένα προσόντα. Θετικό μπορώ να χαρακτηρίσω το γεγονός ότι σε αυτές συμμετείχε το σύνολο των συναδέλφων, ενώ τις τίμησε με την παρουσία της η Περιφερειακή Διευθύντρια κ. Κοντέλλη ,η πλειονότητα των συναδέλφων Σχολικών Συμβούλων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές -ντριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αιρετοί του κλάδου κ.α, τους οποίους θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω, όχι απλά για την παρουσία τους αλλά και για την όλη συνεργασία μας. Ορισμένες μάλιστα από τις εκδηλώσεις προκάλεσαν το ενδιαφέρον των τοπικών Μ.Μ.Ε. , προβλήθηκαν από τον τύπο αλλά και από πολλές σελίδες του διαδικτύου.

β) Έλαβα μέρος στην επιμόρφωση των συναδέλφων διδάσκοντας στα Π.Ε.Κ. της Μυτιλήνης ,αλλά και στα εξακτινωμένα της Λήμνου και της Σάμου. Το έτος 2008 μάλιστα μετά από προσωπική παρέμβαση λειτούργησε πρώτη φορά τμήμα Θεολόγων στο Π.Ε.Κ. της Σάμου.

γ) Πραγματοποίησα εισηγήσεις  σε επιμορφωτικές συναντήσεις  των  εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Λήμνου και της Χίου, μετά από πρόσκληση των συναδέλφων Σχολικών Συμβούλων με θέμα: ''Η διδασκαλία των Θρησκευτικών στο Δημοτικό Σχολείο-Νέα Σχολικά εγχειρίδια''
δ) Για την καλύτερη ,έγκυρη και συνεχή ενημέρωση των συναδέλφων δημιούργησα ένα ιστολόγιο με τίτλο :Η Θεολογία μεσοπέλαγα.( http://e-theologia.blogspot.com/ )Εκεί φιλοξενούνται κείμενα πανεπιστημιακών δασκάλων, στελεχών της εκπαίδευσης, συναδέλφων από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διανοούμενων, στοχαστών κ.λ.π. Καταξιώθηκε στη συνείδηση πολλών- εντός ενός έτους-ίσως χάρη της ποιότητας  αλλά και του μεγάλου αριθμού των δημοσιεύσεων. Αυτό φανερώνουν οι  δεκάδες  χιλιάδες επισκέψεις  όχι μόνο από τον Ελλαδικό χώρο αλλά και από το εξωτερικό.

ε) Κατά τα έτη της θητείας μου προχώρησα στη συγγραφή τεσσάρων μικρών πονημάτων (Θρησκειολογική Βιβλιογραφία, Η Θεολογία της Απελευθέρωσης στο Μάθημα των Θρησκευτικών, Θεολογία και Οικολογία, Το Επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών) εκτιμώντας ότι μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη ενημέρωση των συναδέλφων στα υπό εξέταση θέματα .

στ) Πραγματοποίησα μετά από πρόσκληση των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και των Συλλόγων Διδασκόντων, εισηγήσεις για  θέματα εκπαιδευτικού η θεολογικού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη σχεδόν την Περιφέρεια.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο θεολογικός λόγος πρέπει να διαλέγεται με το σήμερα και ότι οι θεολόγοι οφείλουμε να ζούμε μέσα στον κόσμο και όχι στον κόσμο μας προσπάθησα μέσα από την αρθρογραφία στον τύπο ή το διαδίκτυο και με τις παρεμβάσεις  μου στα ΜΜΕ  αλλά και με την όλη παρουσία μου να υπεραμυνθώ  μιας Θεολογίας ανοικτής στο σήμερα και στην ιστορία,    μιας Θεολογίας της Αγάπης, της Ελευθερίας,  της Ισότητας, μιας Θεολογίας που δεν θα είναι φοβική και μισαλλόδοξη γιατί απλά θα πάψει να είναι Ορθόδοξη Θεολογία. Προσπάθησα με κάθε τρόπο να υπερασπιστώ την αξία και την ομορφιά του Μαθήματος των Θρησκευτικών .  Δεν γνωρίζω αν το πέτυχα.

Οφείλω να ευχαριστήσω διαχειριστές πολλών ιστολογίων  και σελίδων  του διαδικτύου καθώς επίσης τους δημοσιογράφους εφημερίδων και των τηλεοπτικών  καναλιών  του Βόρειου Αιγαίου και ιδιαίτερα της Λέσβου για την προβολή και τη στήριξη που μου παρείχαν είτε δημοσιεύοντας τις απόψεις μου χωρίς ποτέ να τις λογοκρίνουν , είτε παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες μου. (Ημερίδες, εισηγήσεις, εκδοτικές απόπειρες)

Να ευχαριστήσω επίσης πολλούς συναδέλφους των άλλων ειδικοτήτων για την ειλικρινή επικοινωνία μας κατά τις επισκέψεις μου στα σχολεία όλων των νησιών, για την ανοικτότητα και τη διάθεση τους για ουσιαστικό διάλογο σε ζητήματα ουσίας. Ήταν πολύ ωφέλιμη εμπειρία για μένα.

Τέλος ολόθερμα να πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε κάποιους κοντινούς φίλους και φίλες για την αδελφική στήριξή και την ανιδιοτελή προσφορά τους στις δύσκολες στιγμές της πολυετούς παραμονής μου στο Βόρειο Αιγαίο.


Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία μας και για όσα μου προσφέρατε.

Σας ζητώ συγνώμη για όσα δεν μπόρεσα να σας προσφέρω.

Να μας έχει ο Θεός καλά να ανταμώνουμε


  Ανδρέας Αργυρόπουλος
Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου (μέχρι και σήμερα)

9 σχόλια:

  1. Φίλε εκλεκτέ... ας λάμψει κι εκεί η παρουσία σου. Παρακολουθούσα όλον αυτό τον καιρό την πατρική σου φροντίδα προς τους συναδέλφους και την αγάπη σου για το μάθημα και την δουλειά σου με συγκίνηση. Μακάρι να αξιωθεί το θρησκευτικό μάθημα μιμητές σου.

    Να είσαι καλά και πάντα δημιουργικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελένη μου ,σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια..καλή συνέχεια στο έργο σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ κύριε σύμβουλε εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σας που πλέον προσανατολίζεται στην περιοχή της Δ.Μακεδονίας.
    Σας ευχαριστούμε και εύχομαστε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για το μάθημά μας με το ίδιο πάθος και την αγάπη

    Οικονομίδου Βαΐα, πρώην αναπληρώτρια θεολόγος στη Μυτιλήνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή Βαΐα ,σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και την αγάπη σου.Εύχομαι και σε σένα καλή συνέχεια...Που βρίσκεσαι φέτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν με έχουν καλέσει φέτος. Μολονότι, στον πίνακα αναπληρωτών έχω σειρά 134, έχουν καλέσει μέχρι το 107! Ωστόσο, έχω δρομολογήσει, απο πέρισυ,ένα μεταπτυχιακό στα παιδαγωγικά της Θεολογικής Σχολής, αναμένοντας μήπως και με ΄΄θυμηθούν΄΄!Μας έστειλαν ΄΄διακοπές΄΄ φέτος στη Χαλκιδική!

      Σας χαιρετώ! Ο Θεός μαζί σας!

      Διαγραφή
  5. Συνάδελφε, Φίλε, Σύμβουλε "ας λάμψει κι εκεί η παρουσία σου", όπως γράφτηκε παραπάνω.. Εύχομαι να είναι εκεί καλύτερα όσον αφορά την οικογένεια και την προσωπική σου ανάπτυξη..
    Να είσαι δημιουργικός, αγωνιστικός και ρηξικέλευθος.

    Απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Αλέξανδρε σε ευχαριστώ για όλα...θα μου λείψουν οι θεολογικοπολιτικές κουβέντες μας και όχι μόνο...αδελφέ να είσαι πάντα καλά!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...