Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Νίκος Παύλου:Κρίσεις Διευθυντών - Σχολικών Συμβούλων ή Σε αναζήτηση του χαμένου καιρού!


    Γράφει για το esos o  Νίκος Παύλου
Θεολόγος- Ιστορικός
Πιστεύω πως το φετινό καλοκαίρι ήταν από τα πλέον δύσκολα που έχουν περάσει πολλοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, που έχουν φτάσει στο σημείο να αναρωτιούνται αν οι φιλότιμες προσπάθειες, για προσφορά στην παιδεία αναγνωρίζονται ή όχι!
Πολλοί λοιπόν έχουν κάνει κάποιες επιπλέον ουσιαστικές σπουδές και δεν έχουν φειστεί κόπο, χρήματα ακόμη και την υγεία τους, ώστε να μπορούν από μία θέση ευθύνης να προσφέρουν στην υλοποίηση του οράματος για μία ποιοτική παιδεία που θα κάνει τα παιδιά μας ολοκληρωμένους πολίτες ! Τι εισέπραξαν; Τη λογική ενός διλήμματος, ή Διευθυντές Σχολείου ή Σχολικοί Σύμβουλοι! Όπως γνωρίζετε αν αποδέχονταν τη θέση Διευθυντή θα έπρεπε να σταματήσουν να διεκδικούν θέση Σχολικού Συμβούλου! Γιατί αυτό; Γιατί στη δημοκρατική κοινωνία μας μία ομάδα συμπολιτών μας θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση μιας θέσης, τη στιγμή μάλιστα που έχει τα νόμιμα προσόντα. Εδώ θα μου επιτρέψετε να αναφέρω τη δική μου περίπτωση! Προτίμησα να υποβάλλω δήλωση προτίμησης για θέση Διευθυντή, ενώ είχα τα περισσότερα αντικειμενικά μόρια από όλους τους υπ.  Συμβούλους της ειδικότητάς μου (Θεολόγοι) που είχαν δηλώσει την περιοχή της Θεσσαλίας! Ο λόγος που το έκανα αυτό, απλούστατος: Δεν μπορώ να έχω την ανασφάλεια μέχρι το Νοέμβρη που θα ολοκληρωθούν, όπως ακούγεται,  οι διαδικασίες επιλογής Συμβούλων (και εδώ δεν έχω καταλάβει γιατί δεν ενεργοποιείται άμεσα η διαδικασία των συνεντεύξεων των Συμβούλων, από τη στιγμή που τα μόρια ανακοινώθηκαν, ώστε να ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους μέσα στο Σεπτέμβρη), και δε  θεωρώ σωστό, αν δεν τοποθετηθώ ως Σύμβουλος, να επιλέξω θέση Διευθυντή, εφόσον υπάρχει, σε ένα σχολείο το οποίο ενδεχομένως δε θα επιθυμούσα. Ταυτόχρονα, ας μη ξεχνάμε, πως ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί και τα καθήκοντα που θα έχουν οι Σύμβουλοι! Θα είναι ίδια, θα αναβαθμιστούν, θα υποβαθμιστεί ο ρόλος τους και θα στελεχώσουν ένα γραφείο με προδιαγραφές συμβουλευτικού σταθμού; Δε γνωρίζω!
Επομένως κάποιος άλλος θα επιλεγεί στη θέση του Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων στη Θεσσαλία! Αναρωτιέμαι όμως τι καθοδήγηση θα μπορούσε να δώσει σε μένα, και ενδεχομένως και σε άλλους συναδέλφους , τη στιγμή που τα επιστημονικά και παιδαγωγικά του προσόντα μπορεί να είναι λιγότερα! Αντιλαμβάνεστε δηλαδή τη δυσάρεστη κατάσταση που θα βρεθούμε όλοι, όταν  θα επιδιώξει να δώσει τα φώτα του!
Νομίζω λοιπόν πως η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει, ώστε να λήξει αυτή η δυσάρεστη για πολλούς κατάσταση είναι η πιστή εφαρμογή του ν. 3848/10. Να υπάρξει δηλαδή πρώτα η τοποθέτηση των Σχολικών Συμβούλων και να ακολουθήσει στη συνέχεια η ανάληψη υπηρεσίας από τους νέους Διευθυντές. Μέχρι να γίνει αυτό να παραταθεί η θητεία των νυν Διευθυντών. Είναι το μόνο, κατά τη γνώμη μου, που θα βοηθήσει να υπάρξει πραγματική λύση σε όλα αυτά τα ζητήματα που προέκυψαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...