Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Πατέρας Γερβάσιος, ο «Θεός» των κρατουμένων

 

















Τριάντα τρία ολόκληρα χρόνια ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος προσφέρει αγάπη και βοήθεια σε χιλιάδες κρατούμενους και αποφυλακισθέντες ανά τον κόσμο. Φέτος τα Χριστούγεννα έχει πολλή δουλειά!
Στιγμή δε σταμάτησε να δουλεύει για να χαρίζει στους φυλακισμένους ελπίδα και πίστη, να τους εφοδιάζει με απαραίτητα υλικά αγαθά, να στηρίζει οικονομικά τους άπορους κρατούμενους που δεν είχαν να πληρώσουν ούτε τα έξοδα της αποφυλάκισής τους, ακόμα και τις οικογένειές τους προσφέροντας χρηματική βοήθεια αλλά κυρίως συμπαράσταση και δύναμη!
Χάρη σε αυτή τη Διακονία αποφυλακίσθηκαν 11.500 άποροι κρατούμενοι και φυγόποινοι με αντίστοιχη δαπάνη 3.500.000 Ευρώ. Σε ανθρώπους που κρατούνταν περαιτέρω της ποινής τους γιατί δεν είχαν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα ή χρηματικά πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί, δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής, είδαν το φως που έλειπε για καιρό στα σκοτεινά κελιά τους.
Τα χρήματα αυτά μαζεύονται με κόπο από εθελοντές και χορηγούς που αναγνώρισαν το θεάρεστο αυτό έργο το οποίο τιμήθηκε επισήμως από το Κράτος και είναι υποψήφιο για βραβείο Νόμπελ.
Αυτές τις γιορτές πολλοί θα αποφυλακιστούν και θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους γιατί ο Γέροντας θα πληρώσει τα έξοδα για την αποφυλάκισή τους.
«Θέλουμε», λέει ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος «να αγγίξουμε τη ψυχή του κρατουμένου γιατί δε ξεχνάμε ότι και στη ψυχή του μεγαλύτερου εγκληματία υπάρχει πάντα η ανθρώπινη σπίθα. Κι αυτή τη σπίθα θέλουμε να ανάψουμε».
Ποτέ δε ρώτησε ο Πατέρας Γερβάσιος ποια είναι η εθνικότητα του κρατούμενου ή τα ιδιαίτερα πιστεύω του. Ποτέ δεν ασχολήθηκε με το είδος και το ύψος της ποινής του, το θρήσκευμά του, το αν παρίσταται στη Θεία Λειτουργία ή αν παρακολουθεί την ομιλία του. Είναι χίλιοι για παράδειγμα οι κρατούμενοι στη φυλακή και παρίστανται οι επτακόσιοι. Αυτός και οι συνεργάτες του θα αφήσουν δέματα και για τους τριακόσιους που δεν ήλθαν. Τα δέματα περιλαμβάνουν πάντα είδη απολύτως απαραίτητα και χρηστικά για τη ζωή των κρατουμένων. Και η χαρά τους όταν τα ανοίγουν στα κελιά είναι απερίγραπτη. Όχι τόσο γιατί απέκτησαν μια τηλεκάρτα που θα τους δώσει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο, ούτε γιατί μετά από πολύ καιρό θα χρησιμοποιήσουν οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα που δεν είχαν χρήματα να αποκτήσουν, όσο γιατί το δέμα αυτό, το δώρο αυτό, είναι για την πλειονότητα το πρώτο δώρο της ζωής τους.
Ο πρώην κρατούμενος Κρέων Αναστασιάδης λέει: «Δε θα ξεχάσω ποτέ ένα βαρυποινίτη Λιβανέζο συγκρατούμενό μου που άφησε το δέμα στο κομοδίνο του, χωρίς να το ανοίξει. Στο πρόσωπό του φαινόταν ότι ήταν χαρούμενος και πιο ευδιάθετος από άλλες φορές. "Χαλίλ, του λέω, δε θα ανοίξεις το δέμα σου;". Τότε γυρίζει και μου λέει με τα σπασμένα ελληνικά του: «Εγκώ κριστιανό ντεν είμαι αλλά το παπά αυτό βλέπει Θεό»!!!
Όλοι οι κρατούμενοι και οι αποφυλακισμένοι δε ξεχνούν ποτέ τη σοφή του φράση:
«Παιδιά μου, τα εμπόδια και οι δοκιμασίες που δίνει ο Θεός στη ζωή είναι τα φώτα για να βρούμε το δρόμο μας».
Μαρία Πανάγου

http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/pateras-gerbasios-o-theos-twn-kratoymenwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...